Nyheter

Baljväxtseminariet – vad pratade de om?

“Det gröna proteinet” är ett område som intresserar många! Västra Götaland LRF Västra Götaland bjöd in till baljväxtseminarium på Ekocentrum tillsammans med SLU och Ekocentrum. Under 2016 är det baljväxtens år enligt FN.

160419_LRF_baljvaxterCHFredrik Fogelberg från JTI förklarade skillnaden mellan konventionell odling och hemmaodling (typ balkong, trädgårdsland 5 kvadratmeter) då en handfull i publiken tyckte att man borde kunna odla mer bönor och då gärna genom stadsodling.

Allt går att odla i gynnsamma förhållanden och vi kan skapa detta men att göra det i större skala på fält är en större utmaning, sa Fredrik.

Fredrik och hans kollegor håller på och tittar på hur man kan öka smakligheten på baljväxterna för att kunna använda det i större skala till djurfoder, för att på så sätt få ner importen av proteinfoder.

Vi tittar också på hur vi kan använda svensk åkerböna för att ta fram nya produkter som exempelvis Tofu som vanligtvis görs på sojabönan. Vi håller på att ta fram en tofu gjord på 50 procent sojaböna och 50 procent svensk åkerböna.

Monika Pearson, nutritionist och medlem av Baljväxtakademin, berättade om bönornas egenskaper och vad det är som gör dem så nyttiga. Främst är det ett bra vegetariskt protein, men också ett protein som man kan använda i sin dagliga kost även om man inte äter vegetariskt fullt ut.

Janne Lundh som är uppfinnare, arbetar med att ta fram en våttröska för att kunna skörda baljväxter på ett bra sätt, pratade sig varm om den svenska baljväxtodlingen och hur han jobbar för en ökad teknikutveckling.

Seminariet var välbesökt, ca 50 personer från offentlig sektor, företag och privatpersoner hade hittat dit. LRF Västra Götaland uppmuntrade också publiken att när de köper en förpackning med bönor nästa gång se till att vända på förpackningen och gör ett medvetet val genom att välja en svensk böna. Det finns ju trots allt svenskodlade vita bönor, svarta bönor, kidneybönor, samt bruna bönor.

Av Clara Hyltbäck, kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se

Länk till programmet m m information här!

Taggat , , , , , ,