Nyheter

Årets teknolog fick Chalmers att sluta investera i fossila resurser

Anna Larsson är studenten som fick Chalmers stiftelse att sälja sina fossila innehav och som idogt och systematiskt utvecklat studentkårens miljöarbete. Nu har hon belönats med utmärkelsen Årets teknolog.

150227_Anna-Larsson​Grattis Anna! Hur känns det?
– Det känns jättebra. Jag är jätteglad över att ha ett sådant stöd från CSS (Chalmers Students for Sustainability) och över att Chalmers tog beslutet att sluta investera i fossila resurser.

Du har drivit på utvecklingen av studentkårens miljöarbete. Vad är din drivkraft?
– Jag tycker att det här är väldigt viktiga, och roliga, frågor att arbeta med. Och jag vet att lyckas jag påverka så ger det en positiv effekt. Jag är också driven av att lära mig nya saker och att engagera sig så här är ett kul sätt att göra det.

I januari kom beskedet att Chalmers stiftelse beslutat sälja sina innehav i fossilbolag, vilket fått mycket positiv uppmärksamhet i media. Du har spelat en avgörande roll i det här – berätta!
– Jag ställde frågan till stiftelsen för första gången för ett par år sedan, men då var de ganska negativt inställda. Sedan har vi inom CSS fortsatt att lyfta frågan och att belysa vilket bra och viktigt sätt det skulle vara att ta Chalmers visioner till konkreta handlingar. Att gå från ord till praktik betyder mycket för trovärdigheten.
Med tiden tog Chalmers stiftelse beslutet att sälja sina fossila innehav. Jag är väldigt stolt över stiftelsen och verkligen glad att Chalmers blev första högskola att göra det. Det stora är att det kan uppmuntra andra institutioner att följa Chalmers exempel – där får vi den riktigt stora effekten.

Du har också varit med och tagit fram studentkårens miljöpolicy. Varför är det viktigt att ha en sådan?
– Det är inte policyn i sig som är viktig utan att ta den vidare till konkreta handlingar. Det här är något som kan lyfta kåren och vara en källa till stolthet.

Med utmärkelsen Årets teknolog följer ett resestipendium på tiotusen kronor. Vad ska du göra för pengarna?
– Om det ryms inom stipendieramarna är jag sugen på att bygga en egen elcykel. Det verkar som ett kul sätt att lära mig mer om elektronik i praktiken.

Vad har du för framtidsplaner?
– Jag blir färdig med mina civilingenjörsstudier i arkitektur och teknik nu i vår och skulle gärna vilja jobba med samarbete mellan arkitekter och ingenjörer för att skapa mer energieffektiva och hållbara byggnader.

Utmärkelsen Årets teknolog uppmärksammar en teknolog på Chalmers som gjort något anmärkningsvärt och osjälviskt för högskolan, studentkåren och/eller sina medstudenter. I juryn sitter representanter för Tekniska Samfundet, som bidrar med resestipendiet på 10 000 kr, samt för Chalmers och Chalmers Studentkår.

Av Ingela Roos

Källa: Chalmers nyheter

Taggat , , , ,