Nyheter

App för simulering av giftutsläpp vann Hack for Sweden

En krissimuleringsapp som visualiserar och simulerar konsekvenserna av giftiga utsläpp blev vinnaren när Hack for Sweden arrangerades av tretton myndigheter.

140318_giftutsläppLag Ge0hack3rs fick idén i samband med PFAA-problemen i dricksvattnet utanför Borås härom veckan. ”Kommunen hade svårt att se var föroreningen hade spridit sig och hur det påverkade miljön. Då tyckte vi att det skulle vara spännande att ta fram en krissimuleringsapp”, säger Heiti Ernits.

Hack for Sweden har skapats för att sporra och stimulera användningen av tretton myndigheters öppna och fria data. MSB var en av de myndigheter som ställde sådana data till förfogande.

Närmare åttio deltagare i 21 lag tävlade under ett dygn med målet att skapa en innovativ tjänst eller produkt som kan komma allmänheten till del.

– ”Det är fantastiskt stimulerande för oss som arbetar med data att se hur de deltagande lagen använt informationen och bara under ett dygn skapat alla dessa olika tjänster och produkter” säger Cecilia Westström, från SCB, projektledare för Hack for Sweden.

Läs mer…

Källa: MiljöOnline/Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Taggat , , , , ,