Nyheter

Alger är framtidens mat

Framtidens trendmat finns under vattenytan. Alger är nyttiga, proteinrika och miljövänliga. På Västkusten finns Sveriges första farm för stora alger.

algEtt fält med röda bojar guppar vid Kosterarkipelagen i norra Bohuslän. Här har havet förvandlats till fram­tidens åker. I rep under bojarna växer sockertång, eller kelp som den också kallas. Den bruna storvuxna algen ingår i en försöksodling.

– Vi undersöker om vi kan plocka kemikalier, mat eller matingredienser direkt ur de makroalger, tång, som finns naturligt i våra kustområden, säger Fredrik Gröndahl, forskare på KTH.

Han är projektledare i Seafarm, ett samarbete mellan KTH, Chalmers och Göteborgs universitet. Projektet startade för ett och ett halvt år sedan och ska hålla på i totalt fem år.

– Jag tror att folk kommer att äta mer alger i framtiden, speciellt eftersom det är så nyttigt, säger Fredrik Gröndahl.

Hundra gram alger ger hela dagsbehovet av Omega 3, de innehåller mycket protein av hög kvalitet, mineraler och även mycket fibrer. Som en sidodel i projektet kommer i vår en broschyr med algrecept och tips på hur råvaran bäst plockas.

I Sverige har alger blivit populärare, även om vi ligger långt efter asiatiska länder där de äts både som sallad och i varmrätter. När Tommy Myllymäki vann kock-EM i våras ingick alger i förrätten.

Läs mer…

Källa: DN

Taggat , , , , , , ,