Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Kategorier:

Naturlig färgning (växtfärgning) är en del av en global rörelse för att arbeta med mera naturliga levande färger i textilindustrin, bland konstnärer och designers.

140319_växtfärgning_blåttFärgningsprocessens komplexitet kan kemister inte helt förstå eller beskriva. Den är som ett eko av livsprocesser som skildrar människans existens och vårt känsliga ekosystem. Att färga är långsamma processer, ett tidskrävande, komplext och underskattat hantverk i stor kontrast till den konventionella färgning som används i majoriteten av modevärlden. Medan många över jorden arbetar med att ta fram växtbaserade pigment, är kunskaperna bortglömda här i Sverige – växtfärgningen på 70-80-talet var sällan miljövänlig.

Ute i Europa odlas nu färgväxter för kommersiell framställning av ekologiska hållbara färger. Men bristen på vatten är en stor utmaning nu och i framtiden – både för konventionell färgning och naturlig.

Naturlig färg – växtfärgning kan erbjuda ett miljövänligt alternativ till syntetiska färgämnen när det kommer från matrester, växter, som är förnybara, giftfria och biologiskt nedbrytbara.

140319_SchäringJeanette Schäring är utbildad vid Högskolan för konsthantverk och Design, Göteborgs Universitet, MFA i Textil konst. I över ett decennium har hon konstnärligt forskat och experimenterat kring naturlig färg – växtfärgning med ett brett hållbart perspektiv; filosofiskt, kulturhistoriskt och naturvetenskapligt. Hon har bedrivit flera projekt i Asien, Finland och Sverige, varav ett minor field studies-projekt i Laos kring ekologisk silke och naturlig färg. Hon har undervisat på Textil Design på Massey University (Nya Zeeland) i experimentell miljövänlig växtfärgning. Hon föreläser och undervisar både nationellt och internationellt kring ämnet. Sedan förra året samarbetar hon med professor Jonas Bergquist (analytisk kemi och neurokemi) vid Uppsala Universitet i ett tvärvetenskapligt projekt som hade stöd från konstnärsnämnden 2012.

sfr-logo_liten

Våra onsdagskvällar är ett kontinuerligt samarbete med Studiefrämjandet Göteborg.

Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Last modified: 13 mars, 2014